top of page
Writer's pictureŽupnija Velenje

Gospod te potrebuje

V véliki teden vstopamo s spominom na Jezusov slovesni vhod v mesto Jeruzalem. Tu ima pomembno vlogo osliček. Ponj pošlje sam Jezus dva izmed učencev z naročilom: »Gospod ga potrebuje.« In na njem je Jezus nato prinesen v mesto Jeruzalem, kjer se začenja zadnji del njegovega poslanstva: zadnja večerja, trpljenje in smrt ter zmagoslavno vstajenje. Zanimivo, da Jezus v to pot vključi vztrajno, trmasto, a ponižno žival, kakršna je osel. Ta mu dela družbo že v jaslih, verjetno je še pred tem omogočil potovanje Marije in Jožefa proti Betlehemu. Kakšna je njegova vloga? Nepripravljen, neizkušen, nebogljen ponese na svojem hrbtu Kralja kraljev, kar bi sicer v takratni kulturi pripadalo kakšnemu plemenitemu konju. Pa je bil izbran osliček, da je s svojo majhnostjo in ponižnostjo pokazal tudi na Gospodovo majhnost in ponižnost. Kdove, morda ima zaradi te vzvišene vloge še danes osel na svojem hrbtu kakor narisano znamenje križa.

V teh dneh sem bil pozoren na dva načina nošenja križa. Srečal sem nekoga, ki so mu »kolegi« ob fantovščini pripravili križ, da ga je nosil po kraju in spotoma opravljal različne naloge. Najbrž ne bom nikoli razumel, čemu ta »običaj« ob fantovščinah, ki pomen križa razvrednoti na zabavo. Kakor da ne bi nikoli slišali za Kristusov pasijon. In kakor da ne bi poznali mnogih zgodb naših prednikov o tem, kako nespoštovanje do križa ni nikoli prineslo blagoslova. In srečeval sem mnoge ostarele in bolne ob pripravi na velikonočne praznike, ki so želeli pristopiti k zakramentu sprave in bolniškega maziljenja ter prejeti sveto obhajilo, da bi v taki navezi z Gospodom praznovali velikonočne praznike. Zdelo se mi je, kakor da na ta način lažje nosijo svoj križ let in bolezni, podobno kot je osliček nosil Jezusa na svojem hrbtu.

S kakšno držo pa ti vstopaš v veliki teden? Kot ponižni osliček, ki se daje na razpolago, da Gospod prihaja po njem izpolnit svoje poslanstvo? Ali kot nekdo, ki vstopa v praznovanje velike noči bolj zaradi veselja(čenja), ki se večkrat razvije ob velikonočnih običajih? Ne pozabi, Gospod je nepopolnega oslička vključil v zadnje dni izpolnjevanja svojega poslanstva. Tudi naju potrebuje, ko bo nosil križ - zato, da bi tudi midva kdaj zmogla nositi svojega.    

Janko Rezar, župnik

23 views0 comments

Recent Posts

See All

Božja dioptrija

Spomnim se obdobja, ko še nisem nosil očal. Potem pa sem v prvem letniku gimnazije vedno slabše videl na tablo, pa na napis avtobusne...

Pridi in hodi za menoj!

Neznanec iz evangelija je zadnji trenutek, ko je Jezus že odhajal, pritekel in padel na kolena pred njega. Postavil mu je vprašanje:...

コメント


bottom of page