top of page

Ne imej drugih bogov (2 Mz 20,3)

Na praznik SV. DRUŽINE se odnos do Jezusa postavi v samo središče osebnega in družinskega življenja. Poklonimo se pred Knezom miru. Skupnost Cerkve ta dan letos ni zaprta, čeprav ima inventuro. Občestvo se danes, na drugi sveti večer, še bolj odpira novorojenemu Odrešeniku sveta, katerega obličje sta prva uzrla Marija in Jožef. Ali se lahko na staro leto v Velenju, Šentilju, Ponikvi in Šentjanžu že pohvalimo, da cerkvena statistika kaže več krstov kot pogrebov? Ali smo bolj zazrti v žive jaslice ali v grob, ki bo ob koncu časov tako ali tako prazen? Začetnik življenja je alfa in omega, začetek in konec, Njegovi so časi in vekovi, Njemu slava in oblast vekomaj. Amen. Svetloba novorojenega Odrešenika naj prežene temine srca in duha. Kraljica miru je in bo naš glavni »gasilski« poveljnik za vse družinske, medsosedske spore, spore med narodi? Njena priprošnja »pogasi« še tako hud požar. Iz Marije si je Božji Sin privzel človeško naravo in postal človek, da bi mi ljudje postali Božji otroci.

Pa še recept za srečno novo leto. Vzemi 12 mesecev, jih skrbno očisti zagrenjenosti, zavisti, dlakocepstva in strahu. Razdeli vsak mesec na 30 ali 31 delov, pri februarju se pa pravočasno ustavi pri številki 29. Vsak dan posebej sestavi iz enega dela truda ter dveh delov dobre volje in humorja. Dodaj k vsemu temu tri zvrhane žlice optimizma, eno čajno žlico odkritosti, sočutja in skromnosti, zrnce duhovitosti in ščepec taktnosti in vljudnosti. Dobljeno maso potem bogato prelij z ljubeznijo. Pripravljeno jed okrasi še s šopki drobnih pozornosti in jo vsak dan serviraj z vedrino.

Trije kralji bodo tudi na vrata tvojega srca zapisali 20 + G + M + B + 24 in vabijo te, da se jim pridružiš na tem pohodu Življenja, ki se je razodelo.                                        

Janez Turinek, vikar

 

13 views0 comments

Recent Posts

See All

Lepota bo rešila svet

Staro krščansko izročilo je postavljalo dogodek Jezusovega spremenjenja na današnjo goro Tabor (588 m). Leta 1924, torej natanko pred sto leti, so na vrhu te gore zgradili mogočno baziliko na temeljih

Postni čas je priložnost

Na začetku 40-dnevnega postnega časa nam evangelij prve postne nedelje sporoča, kako je Jezus preživel 40 dni v puščavi, kjer se je pripravljal na javno delovanje. Ob koncu bivanja v puščavi je bil te

bottom of page