top of page

Procesija in sveta maša pri kapeli Lurške Marije v Grčah

Podeželsko društvo Grče in krajani Grč, so v Župniji Gornja Ponikva minuli konec tedna poskrbeli za lepo dogajanje, sestavljeno iz srečanj, molitve in praznovanja.



V soboto, 20. maja, se je tako iz središča vasi, od kapele Lurške Matere Božje, z Marijinim kipom na čelu, odvila procesija mimo gozdnih kapela in obnovljenega križa. Pot je bila obogatena z lepim ljudskim petjem in razmišljanji ob različnih vzklikih Marijinih imen, ki se molijo pri Lavretanskih litanijah.



Po procesiji je sledila pogostitev ob šmornu, nato pa še čudovita predstavitev Elizabete in Estere Kos, ki sta ob fotografijah in zanimivih pripovedih pripovedovali o prehojoni Jakobovi poti v Španiji - Camino Primitivo, iz Ovieda, pa vse do sv. apostola Jakoba v Santiagu de Compostela.



V nedeljo popoldne se je lepa množica romarjev v Grčah pri kapeli udeležila še svete maše, ki se je še posebej darovala za pokojnega duhovnika g. Janeza Krašovca in ga. Marijo Rajter. Sodelovanje Grčelanov pri sveti maši je bilo od branja beril, petja s pomočjo naše organistke ga. Karmen Zidar Kos, do branje prošenj Grčevskih otrok. Sveto mašo je daroval g. Mirko Krašovec, brat pokojnega duhovnika Janeza, pri maši pa je diakoniral tudi naš g. diakona Andrej Vrabič. Imeli smo še posebeno čast, saj nas je obiskala najstarejša vaščanka Grč in sicer ga. Mastnak Terezija (letos bo stara 97 let), katero je množica romarjev pozdravila z močnim aplavzom. Po končani sveti maši s šmarnični branjem in litanijami matere Božje je sledila še prijetna pogostitev pred našim skupnim domom.



Lurška Marija - prosi za vse Grčelane in vse nas!






112 views0 comments
bottom of page