top of page

Praznovanje Martinove nedelje 2023

V nedeljo smo praznovali župnijski praznik ob godu sv. Martina, zavetnika župnijske cerkve in župnije, ki je v pisnih virih že pred 700 leti bila omenjena kot samostojna župnija.


Tokrat smo praznovali skupaj s škofom Maksimilijanom, ki se je z veseljem odzval povabilu. V nagovoru nas je spodbujal, naj skrbimo, da v našem duhovnem in župnijskem življenju ne bi primanjkovalo olja ljubezni, da svetilke naše vere ne bi usihale ali ugašale.

Slovesno sveto mašo so ob škofu in domačih duhovnikih sooblikovali starejši in mlajši pevci, veroučenci in mladi s prošnjami in zahvalami, ministranti, bralki beril, dva stalna diakona in lepo število zbranega vernega ljudstva.

Ob koncu slavja so škofovo priznanje in zahvalo prejeli: zakonca Zvonka in Vidko Špeh za dolgoletno vsestransko pomoč in sodelovanje v župniji (krašenje cerkve, urejanje okolice, organizacija delovnih akcij, skrb za duhovnike ...); Vida Dolinšek za dolgoletno kuhanje na birmanskih duhovnih vajah in animatorskih usposabljanjih, za koordinacijo čiščenja veroučnih prostorov in cerkve, za skrb za prehrano duhovnikov; Milena Kumer za dolgoletno (4 desetletja) poučevanje verouka, skrb za župnijsko računovodstvo in skrbno urejanje matičnih knjig; Cvetka Žlof za dolgoletno (4 desetletja) poučevanje verouka in organiziranje različnih skupin, vsestransko skrb in pomoč pri organizaciji župnijskega življenja in kot spodbuda pri novi službi vodenja župnijske pisarne. Seveda pa so besede zahvale veljale vsem, ki čutijo in živijo z župnijo na mnogovrstne načine.


Praznovanje se je po maši nadaljevalo z župnijskim "srečelovom" ter druženju ob "Martinovi malici", pecivu in pijači na prostem ob cerkvi sv. Martina. Za dobrote so poskrbele domače gospodinje, za glasbeno spremljavo pa že tradicionalni Avbrehtovi muzikantje. Škof Maksimilijan je ob tej priložnosti srečal mnoge župnijske sodelavce, župljane, družine in posameznike. Sicer pa več kot besede o tem povedo fotografije in lepi spomini, ki jih ne manjka.


Naj sveti Martin še naprej prosi za blagoslov pri vsem, kar se lepega dogaja po njegovih zgedih in priprošnji tudi med nami!

foto: Igor Gruber in drugi


393 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page