top of page
Writer's pictureŽupnija Velenje

Rudarska sveta maša v Velenju pri Sv. Martinu



Že 5. leto zapored se je na 1. adventno nedeljo, 3. 12. 2023, pri Sv. Martinu, na hribu nad našim mestom, zbralo 25 uniformiranih rudarjev, ki so se udeležili daritve nedeljske svete maše, v zahvalo in priprošnjo zavetnici rudarjev, sv. Barbari.


Ob vstopni pesmi, ki so jo zapeli in s petjem obogatili sveto mašo pevci MePZ Sv. Martin – »Martinčki«, so Boris Sotler – komandant rudarske parade, Bogdan Makovšek – upokojeni tehnični direktor, Oto Kordiš in Alojz Landeker – upokojena rudarja ter Peter Rozman – ravnatelj Šole za strojništvo, geotehniko in okolje na oltar prinesli zunanje simbole slovesnosti: prapor, kip zavetnice sv. Barbare in rudarski svetilki. Berili Božje besede in nedeljski psalm sta prebrala upokojenca Premogovnika Velenje Marjan Velunšek in Ciril Špital ml. Mašo je daroval domači župnik Janko Rezar, ki je v nagovoru adventni čas, v katerega smo vstopili, primerjal z vstopom v premogovniško jamo, ki je temna, prašna, daje občutek negotovosti, a nas na kocu čaka Luč, ki razsvetli in razsvetljuje.


Po maši je sledilo skupinsko fotografiranje, nato prijetno in sproščeno druženje z župljani Župnije Velenje ter »knapovska malica« v župnišču, z zagotovilom, da se naslednje leto spet srečamo. »Naj živi nam večno - naš rudarski SREČNO!«


Peter Rozman

674 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page