top of page

Kristus kralj vesoljstva

Ljudstvo pa je stalo zraven in gledalo. Celo voditelji so se norčevali iz njega in govorili: »Druge je rešil, naj reši sebe, če je on Božji Mesija in Izvoljenec.« Posmehovali so se mu tudi vojaki; pristopali so in mu ponujali kisa. Govorili so: »Če si judovski kralj, reši samega sebe.« Nad njim je bil tudi napis: »Ta je judovski kralj.« Eden od hudodelcev, ki sta visela na križu, ga je preklinjal in mu govoril: »Ali nisi ti Mesija? Reši sebe in naju!« Drugi pa mu je odgovoril in ga grajal: »Ali se ti ne bojiš Boga, ko si v isti obsodbi? In midva po pravici, kajti prejemava primerno povračilo za to, kar sva storila; ta pa ni storil nič hudega.« In govoril je: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« In on mu je rekel: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.«


Visel je na križu poleg Jezusa. Trpel je vsaj podobne, če ne enake fizične muke, kot Jezus, in v nekem hipu dojel, da sta si morda sorodna tudi v obsodbi! Ni znano česa, točno je bil razbojnik obtožen: ropa, umora, posilstva? Karkoli je že bilo, je bil obtožen po pravici, kot je tudi sam priznal. Potemtakem ni čudno, da se mu je zazdelo, da je res tudi to, česar obtožujejo Jezusa: da je Božji Sin in Izvoljenec!? Kralj? Na žalost je to, kot mnogi ljudje skozi zgodovino, dojel v zadnji minuti svojega zapravljenjega zemeljskega življenja. A nič hudega...Kaj so minute v primerjavi z večnostjo!

Ko mine vse, tudi bolečina, ko preneha dih in se srce ustavi, ko oko ne bo več zrlo, a bo videlo neizmerno več, se spomni, Jezus, name, ubogega grešnika!

(povzeto: Magnifikat, november 2022)


Dovolimo Jezusu Kralju, da bo z ljubeznijo zavladal v naših srcih.




76 views0 comments
bottom of page