top of page

Jezusova spremenitev na gori

Čez šest dni je Jezus vzel s seboj Petra, Jakoba in njegovega brata Janeza in jih peljal na visoko goro, na samo. Vpričo njih se je spremenil. Njegov obraz je zasijal kot sonce in njegova oblačila so postala bela kot luč. In glej, prikazala sta se jim Mojzes in Elija, ki sta govorila z njim. Oglasil pa se je Peter in rekel Jezusu: »Dobro je, da smo tukaj, Gospod! Če hočeš, postavim tu tri šotore; tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ko je še govoril, jih je obsenčil svetel oblak, in glej, glas iz oblaka je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« Ko so učenci to zaslišali, so padli na obraz in se zelo prestrašili. In Jezus je pristopil, se jih dotaknil in rekel: »Vstanite in ne bojte se!« Ko pa so povzdignili oči, niso videli nikogar razen Jezusa samega.

In medtem ko so šli z gore, jim je Jezus zapovedal: »Nikomur ne povejte, kar ste videli, dokler Sin človekov ne bo obujen od mrtvih!«


Jezus je trojico učencev: Petra, Jakoba in Janeza vzel s seboj na goro in se jim tam, ko se je vpričo njih spremenil, za nekaj trenutkov razodel v sončno bleščeči Božji slavi. Od vseh treh je dogajanje komentiral le Peter, z besedami: "Dobro je, da smo tukaj!" In se iz samega zapisa ne da razbrati, kako točno je mislil.

Je bil prestrašen: Ne, ne...dobro je ...čisto prav je, da smo tole videli in doživeli?

Ali morda kar malce pokroviteljski: Še dobro, da smo tukaj...ker:kaj ti bo vsa ta bleščeča slava, če je nihče ne opazi in o njej ne poroča?

Morda pa čisto "skuliran": V redu je. Dobro je...Kul!

Kaj pa vem! In upam, da mi apostolski prvak ne zameri, da se malo šalim na njegov račun.

In kako sva se ti in jaz, danes odzvala, ko sva Gospoda srečala pri sv. maši? Kje je moja in tvoja "gora" - kraj kjer srečujeva svojega Gospoda?

(povzeto: Magnifikat 2023 avgust)


38 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page