top of page
Writer's pictureCvetka Žlof

9. nedelja med letom

Neko soboto je šel Gospod skozi žitna polja in njegovi učenci so spotoma začeli smukati klasje. Farizeji so mu govorili: »Glej, kaj delajo v soboto. To ni dovoljeno!« Rekel jim je: »Ali niste nikoli brali, kaj je stóril David, ko je zašel v stisko in je bil lačen sam in tisti, ki so bili z njim? Kako je ob času vélikega duhovnika Abjatárja stopil v Božjo hišo in jedel posvečene hlebe, ki jih smejo jesti samo duhovniki, in jih dal tudi tistim, ki so bili z njim?« Nato jim je govóril: »Sobota je ustvarjena zaradi človeka in ne človek zaradi sobote. Zato je Sin človekov tudi gospodar sobote.«

Jezus je spet šel v shodnico in tam je bil človek, ki je imel suho roko. Prežáli so nanj, ali ga bo ozdravil v soboto, da bi ga tožili. Tedaj je rekel možu s suho roko: »Vstani in stopi v sredo!« Njim pa je rekel: »Ali se sme v soboto delati dobro ali zlo, življenje rešiti ali uničiti?« Ti pa so molčali. Jezno jih je premeril z očmi in žalosten nad zakrknjenostjo njihovih src rekel človeku: »Iztegni roko!« Iztegnil jo je in roka je bila ozdravljena. In farizeji so takoj odšli in se s herodovci posvetovali zoper njega, kako bi ga umorili.

Mr 2,23-3,6

"Neko soboto je šel Gospod skozi žitna polja". Ne morem se nagledati tega prizora. Nebeški je.

Sobota je zaradi človeka. In žito je zaradi človeka, evharistija je zaradi človeka. Gospod mi tako privošči nebesa (in tako mu manjkam tam...), da mi jih vsakih sedem dni pripravi na zemlji. Predme razgrne 24 ur otroštva: namenja mi jih, da bi lahko odložila okove dela in hitenja in se v miru posvetila času z Očetom (in Mamo), praznovanju z brati in prijatelji, uživanju stvari, ki resnično osrečujejo. Ali ne bi po takšnem dnevu zaspala s hvaležnim nasmehom v srcu?

Gospodov dan je žitno polje, v njegovih klasih me dozorelo čaka vse tisto, česar so željne moje globine. Hodim skozenj ali mimo?

(povzeto: Magnifikat junij 2024)

"Gospod, pomagaj mi počastiti nedeljo tako, da ti bo v veselje. Pomagaj mi najti pravo ravnovesje časa, ki ga preživim s teboj, družino in prijatelji ter v sprostitvi. V tem nemirnem svetu naj si vzamem čas, da se ti zahvalim za vse milosti in ti obljubim, da ti bom v prihodnjem tednu še bolj predano služil."

(povzeto: Beseda med nami)




272 views0 comments

Σχόλια


bottom of page