top of page

6. nedelja med letom

Tisti čas je k Jezusu prišel gobavec in ga na kolenih prosil: »Če hočeš, me moreš očistiti.« Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in mu rekel: »Hočem, bodi očiščen!« Gobe so takoj izginile in bil je očiščen. Jezus ga je brž s strogimi besedami poslal ven in mu rekel: »Glej, da nikomur nič ne poveš, ampak pojdi, pokaži se duhovniku in daruj za svoje očiščenje, kar je zapovedal Mojzes, njim v pričevanje.« Ko pa je ta šel ven, je začel na vsa usta oznanjati in pripovedovati, kaj se je zgodilo, tako da Jezus ni mogel več javno v mesto, ampak je bival zunaj na samotnih krajih. In vendar so od vsepovsod prihajali k njemu.

Mr 1, 40 - 45


Beseda izobčenje je težka izpeljanka iz besede občestvo. Izobčenec je tisti, ki je izključen iz občestva.Da zavzamem to bolno duhovno držo, ni potrebna gobavost telesa in niti ne, da me izločijo drugi. Zadošča v notranjih ranah zakoreninjeni občutek, da nisem vredna sreče nekega odnosa. Bežim, se skrivam, se ne vključujem. Za ceno globoke, smrtne žalosti.

Izobčeni pride k Jezusu tako preprosto...Poklekne in zgosti v pet besed vse svoje upanje.

Jezusov dotik obda to gobovo življenje z odrešenjem.

Cena? Kar Jezus da meni, on izgubi: odtlej "ni več mogel v mesto odkrito, ampak je bival zunaj na samotnih krajih" - moj Odrešenik postane izobčenec v mojem imenu.

(povzeto: Magnifikat, februar 2024)

27 views0 comments

Comments


bottom of page