top of page

4. velikonočna nedelja - nedelja Dobrega Pastirja

»Resnično, resnično, povem vam: Kdor ne pride v ovčjo stajo skozi vrata, ampak spleza vanjo od drugod, ta je tat in ropar. Kdor pa pride skozi vrata, je pastir ovc. Njemu vratar odpre in ovce poslušajo njegov glas in svoje ovce kliče po imenu in jih vodi ven. Ko vse svoje spusti ven, hodi pred njimi in ovce gredo za njim, ker poznajo njegov glas. Za tujcem pa ne bodo šle, ampak bodo bežale pred njim, ker ne poznajo glasu tujcev.« Jezus jim je povedal to prispodobo, pa niso spoznali, kaj jim je govoril.

Jezus je znova spregovoril: »Resnično, resnično, povem vam: Jaz sem vrata za ovce. Vsi, ki so prišli pred menoj, so tatovi in roparji, toda ovce jih niso poslušale. Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil; hodil bo noter in ven in bo našel pašo. Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju.


Iz bližnje cerkve se oglasijo zvonovi. Jutro nedelje Dobrega Pastirja oznanjajo. Tudi meni v porodnišnico. Mar že pozdravljajo mojega otročka, ki prihaja na svet? Ura v zvoniku odbije devet. Otroček je vedno bolj odločen, da se rodi. Njegov oče, sestrica in bratec so prav ta čas pri župnijski maši in z njimi vred v mislih prepevam psalm: "Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka. Na zelenih pašnikih mi daje ležišča, k vodam počitka me vodi." Počitka? Oh, ne še! S čela si brišem potne kaplje in si zaupljivo ponavljam: "Tudi, če bi hodil v temni dolini, ne bom se bal hudega, ker si ti z menoj!"

Kdaj bo že končno ta temna dolina prešla v praznično nedeljsko jutro in ga napolnila z jokom mojega novorojenčka? Mojega? Ves čas ga izročam Božji Previdnosti. Končno! Fantek je! Prav tak, kakršnga si je zamislil Stvarnik od vekomaj in kakšen je danes v zrelih moških letih. S srcem, mišljenjem in pametjo ostaja otrok. Ne razmišljam, zakaj ga je Stvarnik hotel imeti prav takega. Rad dela v delavnici, a je s srcem ves predan najljubšemu opravilu - ministriranju.

Še prav posebej uživa pri slovesnostih. Njegov dobri Pastir ga želi imeti takega, kakršen je. Trdno zaupam, da pozorno bedi nad njim prav vsak trenutek.

Vsako leto je zame nedelja Dobrega Pastirja praznik vere, upanja in ljubezni. Največja med njimi pa je ljubezen.


(Vanja Keržan žena in mati v veliki družini - Magnifikat april 2023)




57 views0 comments
bottom of page