top of page

33. nedelja med letom - Martinova nedelja

Ko so se nekateri pogovarjali o templju, kako je okrašen z lepimi kamni in zaobljubljenimi darovi, je rekel: »Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu, ki bi ne bil zrušen.«

Vprašali so ga: »Učitelj, kdaj pa bo to in kakšno bo znamenje, ko se bo to začelo goditi?« Rekel jim je: »Glejte, da se ne daste zavesti! Veliko jih bo namreč prišlo v mojem imenu in bodo govorili: ›Jaz sem,‹ ali ›Čas se je približal.‹ Ne hodíte za njimi! Ko boste slišali o vojnah in vstajah, se ne ustrašite, kajti to se mora prej zgoditi, vendar še ne bo takoj konec.« Tedaj jim je govoril: »Vzdignil se bo narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu. Veliki potresi bodo na mnogih krajih, kužne bolezni in lakota, grozote in velika znamenja z neba. Toda preden se bo to zgodilo, bodo nad vas dvigali roke, preganjali vas bodo, izročali v shodnice in ječe in zaradi mojega imena vas bodo vlačili pred kralje in oblastnike. Vam pa bo to dalo priložnost za pričevanje. Vtisnite si v srca to, da ne boste vnaprej premišljevali, kako bi se zagovarjali. Jaz vam bom namreč dal usta in modrost, kateri vsi vaši nasprotniki ne bodo mogli kljubovati ali ji ugovarjati. Izdajali vas bodo celo starši in bratje, sorodniki in prijatelji, in nekatere izmed vas bodo ubili. Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, toda niti las z vaše glave se ne bo izgubil. S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.«


Današnji evanegilij nas danes spodbuja k razmišljanju, kaj je bistvo človekovaga življenja? Vse, na kar so se zanašali ljudje - na kar se zanašamo mi - bo nekoč izginilo. Samo Bog je večen.

Kje je torej upanje? Ko Jezus razkrije laž, da varnost zagaotavljajo denar, položaj ali blaginja, pokaže na to, kar traja: nebesa. Ljubi nas, zato nas svati, naj se ne zanašamo na bežne stvari, ki nas bodo razočarale.

Čeprav smo deležni tolažbe in milosti v zemeljskem življenju, se te nikakro ne morejo primerjati z nebesi.

To je upanje: Jezus nam razodeva veličino Boga in veličastvo prihodnjega življenja. Odpira nam oči za edinega, ki je večen: našega zvestega Boga. Pri njem bomo našli večno življenje, če se ga bomo vztrajno oklepali.

(povzeto: Beseda med nami november-december)


Vsem faranom ob godu župnijskeg zavetnika sv. Martina čestitamo in želimo, da vas župnijski zavetnik sv. Martin krepi in hrabri v vseh "bojih", ki vam prihajajo naproti v vsakdanjem življenju!


Z lahkoto se bogastvu je odrekel,

ljubezen svojo revnim je naklonil,

ko je beraču plašča pol poklonil,

v resnici Jezusa je v plašč oblekel.123 views0 comments

Comments


bottom of page