top of page

3. adventna nedelja

Janez pa je v ječi slišal o Mesijevih delih in mu je po svojih učencih, ki jih je poslal k njemu, rekel: »Ali si ti tisti, ki mora priti, ali naj čakamo drugega?« Jezus jim je odgovoril in dejal: »Pojdite in sporočite Janezu, kar slišite in vidite: slepi spregledujejo, hromi hodijo, gobavi so očiščeni, gluhi slišijo, mrtvi so obujeni, ubogim se oznanja evangelij; in blagor tistemu, ki se ne spotakne nad menoj.« Ko so ti odšli, je Jezus začel množicam govoriti o Janezu: »Kaj ste šli gledat v puščavo? Trst, ki ga veter maje? Kaj vendar ste šli gledat? Človeka, v mehko oblečenega? Glejte, tisti, ki se v mehko oblačijo, živijo v kraljevskih hišah. Kaj torej ste šli gledat? Preroka? Da, povem vam, več kot preroka. Ta je tisti, o katerem je pisano:

Glej, jaz pošiljam svojega glasnika pred tvojim obličjem, ki bo pripravil tvojo pot pred teboj.

Resnično, povem vam: Med rojenimi od žená ni bil obujen večji od Janeza Krstnika, vendar je najmanjši v nebeškem kraljestvu večji od njega.


Nikar si preveč ne ženite k srcu, če se vas kdaj poloti dvom. Tudi najboljšim se zgodi: Celo Janez Krstnik, ki je ob Jordnu iztegnil prst in trdno prepričan zavpil: "Glejte, Jagnje Božje!", je podvomil in vprašal: !Ali si ali nisi?"

Resda je bil Janez tedaj že v ječi, a saj vas dvomi ne napadejo, ko se imate lepo, temveč takrat, ko vam preizkušnje in strah odvzamejo dih, svobodo in razsodnost.

Je hudo, pa vendar nič hudega. Le nikar ne vztrajajte v temni ječi lastnih (zgolj človeških misli), ampak se spomnite vsega, kar ste že "slišali in videli".


Velikoktrat gledamo isto, a vidimo vsak po svoje. Pogled je lahko zamegljen s pričakovanji, predstavami ali preprosto z življenjem, ki ga živimo.

Lahko pa je pogled prečiščen v Gospodu, da si upamo pogledati tako, kot vidi on. Si ers želim videti tako, kot vidi Gospod?

Ne čakajmo drugega...On je tisti, ki nam bo prečistil pogled. Z njegivi pomočjo bomo vse ustvarjeno videli lepo. Vse družinske člane, sodelavce, sosede, prijatelje, prodajalce, učitelje,...bomo videli kot iz Ljubezni poslane na svet in na našo pot. Vidimo lahko globlje od prepirov, nestrpnosti in drugačnosti. Trudimo se, da bomo v sebi negovali Gospodov pogled, ki vidi dlje, kot vidimo sami.

Želim slišati, kar prihaja od Gospoda in je dobro? Ali si stanovanje in delovno okolje napolnim s hrupom radijskih postaj, kjer je vedno akcija? Si v ušesa vstavljam slušalke, da sem lahko v svojem svetu z izgovorom, da ne bom z glasbo motila svoje okolice...želim slišati leti sto, kar mi pride prav?

Gospod je blizu. Veselimo se tega. In ob stvarjenju si je zamislil vse ljudi brez hib v vidu, sluhu in telesu. Take nas vse tudi vidi.

Bodimo odprti za vse "Janeze Krstnike", ki nam kažejo pot do Gospoda.

(povzeto: Magnifikat december 2022)

39 views0 comments

Comments


bottom of page