top of page

28. nedelja med letom

Tisti čas je Jezus spregovóril velikim duhovnikom in starešinam ljudstva v prilikah: »Nebeško kraljestvo je podobno kralju, ki je prirédil svatbo svojemu sinu. Poslal je svoje služabnike, da skličejo povabljene na svatbo, vendar ti niso hoteli priti. Znova je poslal druge služabnike, rekoč: ›Povejte povabljenim: Glejte, pojedino sem pripravil. Moji voli in pitana teleta so zaklani in vse je pripravljeno; pridite na svatbo!‹ Ti pa se niso zmenili, temveč so odšli: eden na svojo njivo, drugi po svoji kupčiji; ostali pa so zgrabili njegove služabnike, jih sramotili in pobili. Kralj se je tedaj razjézil in poslal svojo vojsko, da so pobili tiste morilce in njihovo mesto požgali.

Nato je rekel svojim služabnikom: ›Svatba je pripravljena, toda povabljeni je niso bili vredni. Pojdite torej na križišča in povabite na svatbo, kogar koli najdete.‹ Služabniki so odšli na potí in zbrali vse, ki so jih našli, hudobne in dobre, in svatovska dvorana se je napolnila z gosti. Ko je kralj prišel pogledat goste, je opazil tam človeka, ki ni imel oblečenega svatovskega oblačila. Dejal mu je: ›Prijatelj, kako si prišel sem, ko nimaš svatovskega oblačila?‹ Ta pa je molčal. Tedaj je kralj rekel strežnikom: ›Zvežite mu noge in roke in ga vrzíte ven v najglobljo temo. Tam bo jok in škripanje z zobmi.‹ Veliko je namreč poklicanih, a malo izvoljenih.«

Mt 22,1-14


Priznam, sem zoprn človek: če nisem povabljen, sem užaljen, če sem povabljen, sem tečen, ker moram iti. Kaj podariti, kaj obleči...in potem tam sedeti z ljudmi, ki jih komaj poznaš...in poslušati in plesati na muziko, ki ti ni po volji.

A če si povabljen - greš! Slaba volja gor ali dol! In te slabe volje tam ne pokažeš, sicer nisi vreden vabila!

Priznam, da so svatbe in podobne reči preizkusni kamen moje ljubezni do bližnjega, a grem. Grem, da se izkažem vrednega vabila. In znanstva. In prijateljstva.

Tudi v nebeško kraljestvo sem povabljen. Na svatbo. Bom šel? Kaj bom oblekel? Kaj podaril?...S kom bom sedel in kaj se bomo pogovarjali, pa že ni več važno. In plesal bom tudi...če bo treba!

(povzeto: Magnifikat 2023, oktober)
60 views0 comments

Comments


bottom of page