top of page

22. 02. 2023 - Pepelnica

»Glejte, da svoje pravičnosti ne boste izkazovali pred ljudmi, da bi vas videli, sicer ne boste imeli plačila pri svojem Očetu, ki je v nebesih.

Kadar torej daješ miloščino, ne trobi pred seboj, kakor delajo hinavci po shodnicah in ulicah, da bi jih ljudje hvalili. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. Kadar pa ti daješ miloščino, naj ne ve tvoja levica, kaj dela tvoja desnica. Tako bo tvoja miloščina na skrivnem, in tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.«

»In kadar molite, ne bodite kakor hinavci. Ti namreč radi molijo stoje po shodnicah in vogalih glavnih ulic, da se pokažejo ljudem. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in môli k svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.

»Kadar se postite, se ne držite čemerno kakor hinavci; kazijo namreč svoje obraze, da pokažejo ljudem, kako se postijo. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. Kadar pa se ti postiš, si pomazili glavo in umij obraz. Tako ne boš pokazal ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skritem. In tvoj Oče, ki vidi na skritem, ti bo povrnil.«


"Spreobrni se in veruj evangeliju!" Velelnik z vonjem po pepelu in okusom po postu - ali tiha, mila beseda Gospoda, ki čaka, da se me usmili, me vzdigne in potolaži?

Tistega dne je bil nežen vtis v globinah srca: "Poglej..Ta smer ne vodi do mene..."Ustavila sem se in v duhu zrla prizor: Zdelo se mi je, da vidim Jezusa, kako me čaka tam v daljavi. Stopam korak za korakom, naivno prepričana, da varno hodim v pravo smer. A čez čas se izkaže, da se z vsakim metrom za delček milimetra oddaljim od začrtane poti...V nekaj metrih se sploh ne pozna.V nekaj dneh tudi še ne. Če bi pa tako nadaljeva leta, bi se prispodoba končala z žalostnim prizorom zgrešenega cilja. "Bodi pozorna. Naravnaj smer, "me je ob tem spoznanju spodbudil Gospod."

Ni pa bila le smer, v tem vtisu je bil še en detajl: moj svet je bil poln razpok, razpadal je in tak ni mogel biti rodoviten. In nekako sem razumela, da se to zgodi, kadar - v družini, skupnosti, Cerkvi - nismo dovolj pozorni na poslušanje Gospoda in drug drugega.

(povzeto: Magnifikat, februar 2023)


Podarjen nam je postni čas, da prisluhnemu Gospodu in drug drugemu!

Naj vas ves postni čas spremlja Njegov blagoslov...

57 views0 comments

Comments


bottom of page