top of page

2. adventna nedelja

Tiste dni se je pojavil Janez Krstnik in v Judejski puščavi oznanjal z besedami: »Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo!« To je tisti, o katerem je bilo rečeno po preroku Izaiju:

Glas vpijočega v puščavi:

Pripravite Gospodovo pot,

zravnajte njegove steze!

Janez je nosil obleko iz kamelje dlake in usnjen pas okoli ledij. Hranil se je s kobilicami in z divjim medom. Tedaj so prihajali k njemu ljudje iz Jeruzalema in vse Judeje in iz vse pokrajine ob Jordanu. Dajali so se mu krstiti v reki Jordan in priznavali svoje grehe. Ko pa je videl, da prihaja k njegovemu krstu precéj farizejev in saducejev, jim je rekel: »Gadja zalega! Kdo vam je pokazal, kako naj ubežite prihodnji jezi? Obrodite vendar sad, vreden spreobrnjenja. Ne domišljajte si, da lahko v sebi govorite: ›Abrahama imamo za očeta,‹ kajti povem vam, da more Bog iz teh kamnov obuditi Abrahamu otroke. Sekira je že nastavljena drevesom na korenino. Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu, posekajo in vržejo v ogenj. Jaz vas krščujem v vodi za spreobrnjenje; toda on, ki pride za menoj, je močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi mu nosil sandale. On vas bo krstil v Svetem Duhu in ognju. Velnico ima v roki in počistil bo svoje mlatišče. Svoje žito bo spravil v kaščo, pleve pa sežgal z neugasljivim ognjem.«


Janez Krstnik je brez dvoma goreč, ne pa tudi najpotrpežljivejši, a od človeka, ki je neprestano lačen - dajte, no...kobilice in divji med? - pač ne moreš pričajovati širokega nasmeha in toplih besed. Je pa vendarle prerok in tega, kar izreče, pa če je še tako trdo in hladno, ne gre zanemariti.


Lahko se seveda zanašamo na Jezusovo potrpežljivost, ko v priliki nerodovitni smokvi izprosi še eno lto upanja, toda koliko let je že sekira nastavljena na korenine? Ste prav šteli? Mar ni že čas, da "obrodite sad, vreden spreobrnenja"? (povzeto: Magnifikat december 2022)

Poleg zelo bogate božje besede, ki nas vabi k spreobrnenju, so ob godu sv. Barbare pri bogoslužju sodelovali rudarji. Seveda ob koncu pa nas je obiskal še sv. Miklavž.


Bog daj, da na sv. Barbara in sv. Miklavž izprosita milost spreobrnenja in moči, da bomo v tem adventnem času dobro pripravili Gospodovo pot!


42 views0 comments

Recent Posts

See All

Bình luận


bottom of page