top of page

17. nedelja med letom

»Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo.

Nebeško kraljestvo je tudi podobno trgovcu, ki išče lepe bisere. Ko najde en dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi.

Nadalje je nebeško kraljestvo podobno mreži, ki jo vržejo v morje in zajame ribe vseh vrst. Ko se napolni, jo potegnejo na obrežje, sedejo in odberejo dobre v posodo, slabe pa pomečejo proč. Tako bo ob koncu sveta: prišli bodo angeli in ločili hudobne od pravičnih. Pahnili jih bodo v ognjeno peč. Tam bo jok in škripanje z zobmi.«

»Ste doumeli vse to?« Rekli so mu: »Smo.« Tedaj jim je dejal: »Zato je vsak pismouk, ki je postal učenec nebeškega kraljestva, podoben hišnemu gospodarju, ki prinaša iz svojega zaklada novo in staro.«


V teh dneh bo v Lizboni potekal Svetovni dan mladih. Na sto tisoče mladih z vsega sveta - in med njimi okoli 600 Slovencev - se bo zbralo, da bi praznovali svojo vero, se srečali s papežem in doživeli izkustvo vesoljnosti Cerkve. Ob takem dogodku se mi zdi, da je današnji evangelij aktualen.

Jezus v nejm govori o nebeškem kraljstvu, ki je kakor zaklad, trgovec ali biser. Mladost se mnogokrat povezuje z iskanjem, ki je osrednja tema današnjega odlomka. V času zorenja mlad človek išče, kaj je smisel njegovega obstoja in kje je njegovo mesto v svetu. V sebo nosi živahnost in radovednost, da bi preizkusil različne možnosti, ki so mu ponujene. Nagnjen je temu, da gre na vse ali nič. Zato je tako ključno, da se s Kristusom sreča v mladih letih.

Koliko mladih svetnikov ima Cerkev! Mladih, ki so odkrili, kje se skriva resnični zaklad in zanj "prodali" vse. Tudi izkušnja Svetovnega dneva mladih je bila mnogokrat njiva, na kateri so mladi odkrili bogastvo nebeškega kraljestva. Želim si, da bi trdno odločitev za Boga tudi na tokratnem srečanju sprejelo čimveč mladih.

Je pa še en vidik današnjega evangelija, ki včasih našemu očesu uide. V drugi priliki Jezus govori o trgovcu, ki za dragocen biser, ki ga je našel, proda vse, Vendar Jezus nebeškega kraljestva ne primerja biseru, ampak trgovcu. Nebeško kraljestvo je trgovec, ki išče bisere. Ko Jezus drugje govori, da je nebeško kraljestvo že med učenci, postane jasno, da je nebeško kraljestvo tam, kjer je on. Jezus je tisti, ki išče dragocene bisere - naše duše. Za njih je dal vse, kar je imel. Ponižal se je do konc, da bi lahko naše duše privedel v svoje kraljestvo. Njegovo iskanje omogoča, da iščemo tudi mi. Če nas ne bi iskal, bi bili za vedno izgubljeni. Vendar nas njegova ljubezen tudi takrat, ko se nam zdi, da smo v brezizhodnem položaju, ne neha iskati.

Na koncu tega razmišljanja vas vabim, da z molitvijo podprete vse udeležence Svetovnega dneva mladih, da bi se pustili najti Gospodu.


(povzeto: Magnifikat, julij 2023 - Matevž Mehle)


p.s. Svetovnega srečanja mladih se udeležujejo tudi mladi iz naše župnije
66 views0 comments

Comments


bottom of page