top of page

11. nedelja med letom

Ko je zagledal množice, so se mu zasmilile, ker so bile izmučene in razkropljene kakor ovce, ki nimajo pastirja. Tedaj je rekel svojim učencem: »Žetev je obilna, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev.«

Poklical je k sebi svojih dvanajst učencev in jim dal oblast nad nečistimi duhovi, tako da so jih izganjali in ozdravljali vsako bolezen in vsako slabost. Imena dvanajstih apostolov pa so: prvi Simon, imenovan Peter, in njegov brat Andrej; Jakob, Zebedejev sin, in njegov brat Janez; Filip in Bartolomej; Tomaž in cestninar Matej; Jakob, Alfejev sin, in Tadej; Simon Kananej in Juda Iškarijot, ki ga je izdal.

Teh dvanajst je Jezus poslal in jim naročil: »Ne hodíte na pot k poganom in ne vstopajte v nobeno samarijsko mesto! Pojdite rajši k izgubljenim ovcam Izraelove hiše. Spotoma pa oznanjajte in govorite: ›Nebeško kraljestvo se je približalo.‹ Bolnike ozdravljajte, mrtve obujajte, gobave očiščujte, demone izganjajte. Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.


Jezus je pred težko nalogo, saj ne gre le za izgubljene ovce, ki jih je treba rešiti iz krajev, kamor so se zatekle oblačnega in temačnega dne, temveč za ovce, ki trdijo, da sploh niso ovce in da zato ne potrebujejo ne črede ne pastirja. Ker sodobni časi vse bolj spominjajo na sodni dan, tudi sodobni pastirji spominjajo bolj na Noeta in njegov živalski vrt. In na dan, ki je oblačen in temačen, se kaj hitro ulije dež.

"Ovce" bodo najprej morale priznati, da so ovce, nato pa še, da so izgubljene. In čeprav že grmi, blejanje kar ne pojenja.

In nikar se ne izgovarjajte, da niste apostol: v teh časih vsi spadamo med dvanajstere. Ozrite se okrog sebe in naj se vam - kot so se nekoč Jezusu - zasmilijo (duhovno) mrtvi, bolni in gobavi, ki vas obkrožajo in po "samarijansko" poskrbite zanje.


(povzeto: Magnifikat: junij 2023)




52 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page